Το παιδικό καθήκον

"Εάν το παιδί γεννήθηκε από σαρκικό έρωτα μόνο και όχι από αγάπη, αν γεννήθηκε σε μια στιγμή όπου τα σώματα των γεννητόρων του ενώθηκαν χωρίς να είναι βέβαιοι αν θα ζήσουν μαζί, πιστεύω πως και στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να του το πουν, γιατί αυτό σημαίνει ότι το ίδιο είχε τη δύναμη να έρθει στον κόσμο από ένα ζευγάρι που δεν ήταν σίγουρο αν θα διατηρηθεί. Αυτό, λοιπόν, επιθύμησε να έρθει στη ζωή. Η μάνα του δεν «έκανε αποβολή», πράγμα που αποδεικνύει ότι το ζευγάρι αυτό που φαινομενικά δεν συνεννοείτο, είχε ζωή να του δώσει. Έχει, λοιπόν, το ίδιο την ευθύνη της ζωής του. [...] Στο μικρό παιδί [...] θα πρέπει να λεχθεί επίσης ότι διάλεξε αυτόν το γονέα για να έρθει στον κόσμο. Δουλεύω σε βρεφοκομεία με παιδιά κάτω των τριών ετών. Όταν, λοιπόν, τους λένε ότι διάλεξαν τους γονείς τους, βλέπεις αμέσως το μάτι τους να λάμπει καθώς το ακούνε. Αμέσως αισθάνονται ότι τα ίδια έχουν βρει τη θέση τους.

[...]

Πιστεύω πράγματι ότι το παιδί διάλεξε τους γονείς του και ότι έχει καθήκοντα απέναντί τους, όπως έχουν οι γονείς του απέναντι στο ίδιο. [...] Φαντάζονται ότι στα τρία του χρόνια το παιδί δεν έχει κανένα καθήκον. Ενώ έχει καθήκον να μη δηλητηριάσει τον εαυτό του, να μην τον ακρωτηριάσει [...] Δεν έχουμε δικαιώματα πάνω στο σώμα μας· κι αυτό γιατί αποτελεί μέρος μιας τριαδικής σχέσης αγάπης και γιατί είμαστε για τους άλλους ένα αντικείμενο, ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι δεν «δίνουμε δεκάρα» για το σώμα μας. Τα ζώα έχουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στον άνθρωπο απορρέει από την απαγόρευση να βλάψει κανείς εσκεμμένα το σώμα του υπό το πρόσχημα να δυσαρεστήσει τον έναν ή τον άλλον από τους γονείς. [...] Τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι το αντικείμενο κάποιου άλλου και σκέφτονται: « Κοίτα, για να σε πειράξω δεν θα φάω». Ή «Για να σε πειράξω θα πέσω από το παράθυρο, θα αυτοκτονήσω.» Πόσοι έφηβοι δεν αυτοκτονούν, για να αναστατώσουν τους γονείς τους! Είναι γιατί αυτά τα παιδιά δεν τα σημάδεψε ο νόμος ότι δεν πρέπει να βλάπτεις τον εαυτό σου»"

 

Πηγή: Ελεύθερη ανθολόγηση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Françoise Dolto "Όταν οι γονείς χωρίζουν", εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Εικόνα: Nienke Burgers


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.